Copyright 2024 - Custom text here

Składniki :

 

  • 4 szt
  • 1 opak
  • 3 łyżki
  • mąka
    2 łyżki
  • wytrawne wino białe
    200 ml
  • sherry wytrawne
    50 ml
  • woda
    500 ml
  • margaryna lub masło
    2 łyżki
  • bułka paryska - kilka kromek
  • olej
    2 łyżki
  • pieprz do smaku
  • tymianek
    1 szczypta
  • kilka listków laurowych
  • Przygotowanie:
  • Krok 1
    Pokrój cebulę w plastry, podsmaż, oprósz mąką i zrumień na rozgrzanym oleju.
  • Krok 2
    Całość zalej białym winem i gotuj do momentu, aż wino zupełnie wyparuje.
  • Krok 3
    Francuską zupę cebulową Knorr rozmieszaj w 500 ml zimnej wody i dodaj do niej podsmażoną cebulę.
  • Krok 4
    Do zupy dodaj listki laurowe i tymianek. Całość gotuj około 5 minut. Na koniec zupę dopraw odrobiną wytrawnego sherry.
  • Krok 5
    Podziel każdą kromkę bułki na 4 części i podsmaż je na margarynie lub maśle. Zarumienione grzanki obsyp startym serem i zapiecz w piekarniku. Grzanki i zupę podawaj oddzielnie.