Copyright 2024 - Custom text here
rodzaj ciasta o specyficznej, warstwowej strukturze w postaci cieniutkich listków. Owa właściwość występuje dzięki dużej zawartości tłuszczu, umiejętnemu wałkowaniu i pieczeniu w wysokiej temperaturze.
 
Wartość odżywcza
Ciasto francuskie
Na 100 g
Wartość energetyczna (kcal) 558
Tłuszcz 39 g  
Kwasy tłuszczowe nasycone 6 g  
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 22 g  
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 9 g  
Cholesterol 0 mg  
Sód 253 mg  
Potas 62 mg  
Węglowodany 46 g  
Błonnik 1,5 g  
Cukry 0,8 g  
Białko 7 g  
Witamina A 1 IU Kwas askorbinowy 0 mg
Wapń 10 mg Żelazo 2,6 mg
Witamina D 0 IU Witamina B6 0 mg
Witamina B12 0 µg Magnez 16 mg