Kurczaka podzielić na 8 części: najpierw przekroić na 2 połówki, następnie odciąć udka, skrzydełka, szyję oraz piersi pozostawiając sam grzbiet (kuperek odciąć i wyrzucić, nadmiar skórki też można odkroić).
Do worka foliowego wsypać mąkę, dodać sól i pieprz, wymieszać. Włożyć kurczaka i potrząsnąć zaciśniętym woreczkiem aż mięso będzie pokryte mąką, w razie potrzeby wkładać mięso porcjami.
Na żeliwną patelnię lub patelnię z grubym dnem włożyć 50 g masła oraz łyżkę oliwy. Odciąć skórkę z boczku i pokroić go w kostkę. Włożyć na patelnię i smażyć przez minutę. Boczek wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć do dużego szerokiego garnka, w którym będziemy gotować gulasz. Tłuszcz pozostawiamy na patelni.
Na pozostałym tłuszczu obsmażyć kawałki kurczaka po około 3 - 5 minut z każdej strony. W razie potrzeby rozłożyć smażenie na raty. Obsmażone mięso przekładać do garnka z boczkiem.
Zlać tłuszcz z patelni, pozostawiając 2 łyżki. Cebulki szalotki obrać i delikatnie roztłuc tłuczkiem aby uwolnić soki. Włożyć je na patelnię z pozostawionym tłuszczem i obsmażać przez ok. 2 minuty, przełożyć do garnka z mięsem. Na patelnię wlać wino, wymieszać i podgrzać.
W oddzielnym rondelku podgrzać brandy, ostrożnie zapalić (długą zapalarką lub przechylając garnek do płomienia) i płonącym alkoholem polać mięso w garnku.
Do garnka wlać wino z patelni i zagotować. W międzyczasie dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, koncentrat pomidorowy. Sprawdzić czy wywar jest odpowiednio słony.
Przykryć i gotować przez ok. 40 - 45 minut, w międzyczasie 1 raz delikatnie przewrócić mięso.
Pieczarki oczyścić gąbką, pokroić na mniejsze kawałki w razie potrzeby. Na czystą patelnię włożyć pozostałe 30 g masła, dodać pieczarki i smażyć przez ok. 10 minut aż się zrumienią. Przełożyć do garnka z mięsem i wymieszać.